Zeven tips voor beter HR

Vorige week hebben we ons project voorgesteld op het Feweb jaarcongres. We hebben daar ook zeven tips gepresenteerd voor een beter HR-beleid.

  1. Shared Responsibility. De ontwikkeling van medewerkers is in het belang van zowel de medewerker als het bedrijf of het team. Daarom dienen ook beiden hiervoor een verantwoordelijkheid te nemen. Het gaat erom een ‘common ground’ te vinden tussen de ontplooiingswensen van de medewerker en de strategische ontwikkelingen binnen het team. It takes two to tango.
  2. Hard *and* soft skills. Voor persoonlijke ontwikkeling zijn zowel hard als soft skills nodig. Vaak zien we dat de nadruk slechts op een van de twee ligt. Webdevelopers denken vaak het eerst aan technische skills. Hun teamleiders zijn vaak eerder gefocust op soft skills. Om die reden dwingt onze kit beiden om over beide type skills na te denken.
  3. Talent approach. Te vaak wordt vanuit een ‘gap’-aanpak vertrokken, vanuit een overzicht van wat een medewerker allemaal nog niet kan. Start liever vanuit talenten: waar ben je goed in en wat wil je verder ontwikkelen? Deze positieve aanpak maakt ook meer transparantie mogelijk.
  4. Conversation starters. Vaak hebben medewerkers (en leidinggevenden) niet door wat er allemaal wel niet mogelijk is. Om gesprekken nieuw leven in te blazen kan je gebruik maken van conversation starters. Denk bijvoorbeeld aan de kaartjes met conversation starters van Intuo, of onze eigen inspiratiekaartjes met hard en soft skills.
  5. Continuous improvement. Persoonlijke ontwikkeling is iets wat je continu doet. Het is geen jaarlijks gesprek, dat vervolgens in de vorm van wat papieren voor 51 weken in een schuif stof verzamelt. Zorg dat mensen er regelmatig mee bezig zijn.
  6. Visual management. Papieren documenten met volzinnen zijn fijn omdat je er veel nuances in kwijt kan. Maar soms heb je ook zaken nodig die in een oogopslag duidelijk zijn. Dingen die je aan de muur kan hangen zodat je ze vaak ziet. Die visueel relaties tussen concepten weergeven. Denk bijvoorbeeld aan een business model canvas, of een kanbanbord.
  7. Tools. Er zijn tools. Zoek ze en gebruik ze, zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Bijvoorbeeld onze eigen Scrum Talent Kit.

Veel succes!